Taipaleen varrella tulee vastaan monia tilanteita, joissa saan ikäänkuin lisätietoja työstä, jota tulin tekemään. "En jaksanut enää kantaa mattoja ulos, mies/poika käytti niitä ulkona ja tamppasi niitä jääkiekkomailalla." Jääpallomaila taas tuntuu olevan ränninputsaajien suosiossa. Naisten puolella esimerkkinä voisi olla ruuvit. Ruuvin kantaan on tarjottu mitä tahansa kärkeä, olipa se tasa-, risti-, torx- tai kuusiokanta. 

Haluan tehdä tästä muutamia huomioita:

1. Ihminen on kekseliäs. Ilman tätä sinnikyyttä kokeiluun emme olisi siinä asemassa maapallolla kuin olemme. Hyvässä ja pahassa.

2. Ei tartte auttaa. Tämä on jälkisuomalainen ilmiö. Agraariajalla erilaiset talkoot olivat muodissa ja yleisiä. Sittemmin, elintason noustessa, hankittiin omat vehkeet ja tehtiin niillä. Mulla on ittellä hitsausvehkeet, en tartte mitään apua. Saan mä ittekkin lyhennettyä varmarihousut, mulla on oma ompelukone. 

Tästä ilmiöstä seuraa ongelma. Kansainvälinen kauppa on huomannut, että kuluttajat tarvitsevat samoja välineitä kuin ammattilaiset, mutta eivät halua maksaa niistä niin paljoa. Niinpä meillä on tarjolla kosolti erilaista tavaraa, joka on tarkoitettu 'vaativalle harrastajalle', eli näyttää oikealta, mutta on halvalla tehtyä roinaa. Tällaisia sähkötyökaluja saattaa tarkastella enemmässä määrin esimerkiksi jäteaseman sähkölaitelaarissa, koska sieltä ne aika äkkiä löytyvät. Toisinaan valmistaja on halunnut oikaista mutkassa materiaalien kanssa. Kun kasvatimme joulukuusia isommassa mittakaavassa veljeni kanssa, työkaluista suuri osa oli saksia. Japanilaisia, saksalaisia, ranskalaisia. Kevyitä, teränsä pitäviä, käteen sopivia työkaluja, joihin oli tarjolla myös varaosia. Arvokkaita. Minkämaalaiset tuotteet puuttuvat joukosta ja miksi?

Ompelukoneen korjaajan kanssa keskustelu paljasti, että tarjolla on koneita, joissa koneen alavarsi on kokonaan muovia. Ja mikäli olette ompelukoneen toimintaa yhtään lähempää tarkastelleet, saatatte huomata, että siellä kieppuu osia sadasosamillien välyksillä. Muovista puristettu vohvelirakenne ei kertakaikkiaan riitä siihen. Mutta halpa se on. Alle satkulla luultavasti lähtee kaupasta. Mutta kaupan päälle pitäisi tulla suojalasit, neulan pää lähtee lentoon tuossa tuokiossa, kun se iskee metalliin.

3. On aivan totta, että monesta asiasta on tehty vängällä turhan konstikasta. Maalikauppaan tulevalle tarjotaan monenlaista kemikaalia ennen, kesken ja jälkeen maalauksen käytettäväksi, osan tarkoitus on uskoakseni varmistaa menekki. Naapurini edesmennyt isä muisteli oman isänsä suorittamaa työhuoneen maalausta: "Siirteli vähän huonekaluja, maalasi, suraavana päivänä huonekalut takaisin ja työ jatkui."  Näin. Toki, esimerkiksi märkätilojen omatoimitekijälle en suosittele minkäänlaista oikomista työvaiheissa, laitelkaa vain kaikki mitä saatte mahtumaan. 

Tämän sanottuani, turhan moni taas uskoo että "kyllä se tällä." Nää on ennenkin tehty tällä. Siksi minulla tulee vastaan puoliksi kierreltyjä ristipääruuveja katonrajassa, "kun mä en jaksanut kiertää sitä pohjaan ruuvimeisselillä." Semmoista ihmistä ei olekaan, että sen fysiikka taipuisi kiertämään pitkää ruuvia puulevyyn katonrajassa ruuvarilla. Siinä hajoaa joko käsi tai ruuvin kanta. Osa lapselleni annetuista ohjeista kuului: "Ota ne ruuvit mitkä tuli sen esineen mukana, ja laita ne metalliroskiin. Sitte hommaat niiden tilalle torx-kantaisia ruuveja, joita ei tarvitse painaa niin järjettömästi."  Se ihmiselle luontainen tiedon etsiminen ja uuden kokeilu tekee topin jossakin prosessin vaiheessa, ja tehdään niillä mitä on. Meni syteen tai saveen. Muuan neuvontajärjestö ohjeisti keväällä ikkunanpesijöitä: Toiseen sankoon puhdasta vettä, toiseen veden sekaan astianpesuainetta, mutta pari tippaa riittää. Pestään rätillä ja sitten kuivaimella vesi pois, kuivataan esimerkiksi kahvisuodatinpussilla. 

Jos et ennen vihannut ikkunanpesua, tuolla arsenaalilla alat nopeasti vihata. Vilkaisu internetin puolelle paljastaa, että ikkunoiden pesuun sisällä tarvitaan pesin, kuivain ja rätti ikkunoiden reunojen viimeistelyyn, ja normaali, metri kanttiinsa ikkunapinta tulee pestyksi alle kahdenkymmenen sekunnin. Kolmen pinnan virallinen maailmanennätys on muistaakseni vähän alle 10 sekuntia, että se kaksikymmentäkin on melkoista huviajelua. "Mutta näin meillä on ikkunat aina pesty, ja pestään vastakin." Ja kanteleet heläjävät.

"Ai sä olet jo valmis? Sehän kävi nopeasti." Niin kävi. Sen pitää käydä, kun on oikeat työvälineet, ja te maksatte siitä.

 

 

 

 

 

 

 

Go to top