Vanha sodankäynnin termi 'no quarter' merkitsee, että armoa ei anneta eikä vankeja oteta. Hävinneen osa on tyly.

'No quarter' on käytössä suomalaisessa siviilielämässä erilaisilla osa-alueilla liike-elämästä mökkeilyyn. Se varmastikin pohjaa maamme asutuksen historiaan, kun uudisasukkaat alkoivat levitä nykyiseen suomeen, pakottaen samalla alkuperäiset suomalaiset, saamelaiset, pohjoista kohti. Uudisasukas teki torppansa asumattomille seuduille, ja alkoi raivata metsää pelloksi. Korvenraivaajan oli pärjättävä voimiensa ja kekseliäisyytensä varassa. Mitä ei ollut, valmistettiin. Mitä ei voinut valmistaa, ostettiin. Jos ei voinut ostaa, oltiin ilman.

Tämän varhaisen elämänmuodon jäänteitä näkyy siellä täällä. Joka kesämökillä on oltava oma puunhalkoja, oksasilppuri, mönkijä, uisteluvene ja nykyisin myös vesiskootteri. Mieluummin vähän isompi kuin naapurilla. No quarter. Ja naapurin koneita ei lainailla, hankitaan oma. Vähän isompi.

Minun ekologinen lokeroni kaiken tämän keskellä on joskus epäselvä.

Milloin universaalit lait sallivat pyytää apua, ja milloin pitää pärjätä itse? Jokainen tässä kohtaa valitsee janalta pisteen, johon asti, mutta jota pidemmälle ei mennä. Jos esine ei pysy kädessä, ei voi tehdä. Jos taas nurkissa vilistävä eläin (lue: jyrsijä) on liikaa, en ihmettele sitäkään. Minulle tietokoneet ja kaikki sitä muistuttava on lähtökohtaisesti rajalla. Kaivo. Tyhjennän kaivosta 2500 litraa vettä tuosta vain, mutta kaivoon en mene. Ei sillä etten olisi ollut, vaan olen viettänyt kaivossani ihan liikaa aikaa vaihtelemassa sen vähiä liikkuvia osia, enkä enää vietä ja piste. Jokaisella on syynsä siihen ettei tee itse. Ihan hyvä syy sekin on, että porukassa on kivampi tehdä. 

Yhteisöllisyyttä kaivataan siellä sun täällä, ja kyllä sitä toisinaan onkin. Neljän ruuhkassa vähän harvemmin, paikkakuntani isossa liikenneympyrässä vielä harvemmin, mutta kyllä sitä on. Joskus näkee asiakkaan takapihan korkeassa raja-aidassa aukon, josta on kätevä pujahtaa naapurin puolelle. Saattaa arvella, että välit ovat kunnossa. Kukaties pärjäävät siellä yhdellä halkojalla. Siellä on kaivettu rajalle syvä monttu ja laskettu 'No quarter' sen pohjalle ja luotu päälle maata, pihalaattoja, pöytä ja pöydän päälle kaffekupit ja pullavati. Sellaisissa tilanteissa olen erittäin tyytyväinen, jos minä olen tarpeeton.

 

Go to top